Ovocné čaje a svačiny

Sušené ovoce – zdravá svačinka nebo zbytečná sladkost?

Sušené ovoce – zdravá svačinka nebo zbytečná sladkost? 

Názory na sušené ovoce se různí, my jsme ale přesvědčeni, že střídmost a kvalita při konzumaci potravin je zcela zásadní. A u sušeného ovoce to platí dvojnásobně. 

Ovoce je sušeno různými metodami, přičemž dochází ke snížení obsahu vody na 15-20%. Suší se přirozeně na slunci, v pecích na pečení chleba, na velkých sítech ve vytápěných sušárnách, pomocí horkého vzduchu v sušičkách. Ovoce se během sušení smršťuje a na konci procesu má koncentrovanější množství všech prvků, cukru, energie a sladké chuti. 

Výhodou sušeného ovoce je jeho mnohem delší trvanlivost než u ovoce čerstvého. Může být šikovnou svačinkou kdekoliv. Vhodné je k občerstvení při cestování, kde není možnost chlazení čerstvého ovoce. 

V čem ještě spatřujeme výhody sušeného ovoce?

Je to především dobrý zdroj stopových prvků, vlákniny a antioxidantů. Jeden kus sušeného ovoce obsahuje až 3,5 násobek vlákniny, vitamínů a minerálních látek oproti čerstvému ovoci. Zpravidla jedna porce sušeného ovoce dokáže pokrýt velké procento denní doporučené dávky vitamínů, kromě vitamínu C.  Vitamín C je velmi nestabilní a jeho obsah je v ovoci sušením bohužel snížen.

Sušené ovoce je plné velkého množství vlákniny, která nám většinou poměrně chybí. Také je ale výborným zdrojem antioxidantů, převážně polyfenolů, které přispívají lepšímu trávení, snižují poškození buněk volnými radikály a působí jako prevence před řadou onemocnění. 

Ovoce při svém sušení ztrácí tedy pouze vodu a vitamín C, ostatní živiny jsou zachovány a jsou mnohem koncentrovanější. Jeho konzumace zvyšuje příjem živina a snižuje riziko obezity. 

A jak je to se sířením ovoce a proč se vlastně síří? 

Jistě jste si všimli, že některé ovoce je sířené. Někteří výrobci opravdu používají konzervační látky typu oxid siřičitý (E220). Tento siřičitan vylepšuje vzhled sušených plodů, protože zabraňuje jejich oxidaci a následné ztrátě barvy. Ovoce sušené bez siřičitanů změní u některých plodů barvu na hnědou (banány, meruňky, apod.). Sířené ovoce si naopak barvu zachovává (žlutá, oranžová,apod.). 

Výhody a nevýhody síření

Někteří z nás můžeme být citliví na siřičitany, což se může projevit kožními vyrážkami, astmatickým záchvatem či žaludečními křečemi.  

Je však nutné zmínit i možnost, že nesířené ovoce, pokud není správně uskladněno či s ním od počátku není dobře manipulováno, může být znečištěno houbami a mytotoxiny. Proto je důležité při nákupu sušených plodů pátrat i po jejich původu, způsobu zpracování, distribuce, balení, apod. 

Ovocné svačinky HORIZON

Ovocné svačinky HORIZON  obsahují ručně sbírané a tříděné plody z kolumbijských plantážích.  Ovoce je dozrálé do úžasné lahodné, sladké chuti a naplněné do poslední kapky jihoamerickým sluncem. 

Pomalé a mírné sušení prvotřídních plodů na slunci (bez přidaných siřičitanů) dovolí plodům zachovat si všechny živiny a snížit obsah vody na minimum. V řádně usušených plodech se nedaří plísním, houbám ani toxinům.  Plody jsou baleny po 30 g do ekologických, znovuuzavíratelných obalů, které zároveň uchovávají a chrání  kvalitu sušeného ovoce. 

A proč máme ovoce balené jen po 30 g? 

Protože je to přesně akorát.  Nadbytečná konzumace sladkého ovoce a vysoký obsah cukru by Vám mohl způsobit problémy. Třeba nechtěným přibíráním na váze. Střídmost platí ve všem. DOBROU CHUŤ 😊

Omlouváme se, ale v tuto chvíli jsou Ovocné svačinky HORIZON zcela vyprodány, Další naskladnění zatím nebylo potvrzeno dodavatelem.

Related Posts

Napsat komentář