Vitamínová bomba jménem acerola patří mezi nejbohatší přírodní zdroje vitamínu C na světě. Je skvělá na energii, podporuje imunitu, tvorbu kolagenu a mnoho dalšího.
Guaranská třešeň, barbadoská třešeň či západoindická třešeň, to je několik rozmanitých názvů pro keř, poskytující úžasné peckovité plody. Stálezelený rozložitý keř nebo malý strom roste převážně v tropických oblastech světa (Mexiko, Karibik, Indie, Florida, apod.). V našich zeměpisných šířkách prozatím nebyla barbadoská třešeň moc známá, ale to se v současné době mění. Plody aceroly mají oranžovou až červenou barvu a chutnají svěže kysele.
Čím je acerola tak výjimečná?
Její plody jsou velmi ceněny pro vysoký obsah vitamínu C, dokonce se uvádí, že jeho obsah je 50-100 krát vyšší než u citrusových plodů. Pár kousků tohoto ovoce pak snadno pokryje denní spotřebu vitamínu C. To věděli již naši předci, hlavně mořeplavci. Sušenou acerolu s sebou vozili na dlouhé plavby a předcházeli její konzumací kurdějím. Zároveň byla po staletí využívána k harmonizaci jaterních nebo zažívacích obtíží (průjmy a bolesti žaludku).
Výhody tohoto ovoce ale nejsou jen v obsahu vitamínu C
Vitamín C však není jediná cenná složka acerola třešně. Také obsahuje zvýšené množství vitamínu A a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9), vitamín E a minerály jako např. draslík, hořčík, zinek, vápník, železo, měď, fosfor. Díky zvýšenému množství antioxidantů také chrání před oxidačním stresem, nemocemi srdce a optimalizuje krevní tlak. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky, čímž napomáhá při artriditě.
Tato superpotravina navíc snižuje hladinu cukru v krvi, reguluje hladinu glukózy při diabetu a předchází chronickým zánětlivým onemocněním. V kombinaci s kolagenem napomáhá novotvorbě a zpevnění vazivových tkání, svalů, pleti, vlasů, nehtů, hojení jizev, akné, zrychlení metabolismu a hubnutí.
Dále acerola napomáhá tělu:
- při tvorbě kolagenu pro optimální funkci krevních cév
- k tvorbě kolagenu pro optimální funkci kostí, chrupavek, vazů, dásní, kůže, zubů
- k optimalizaci metabolismu, činnosti nervové soustavy a psychické vyrovnanosti
- k optimální funkci imunitního systému a ochraně buněk před oxidativním stresem
- při snížení míry únavy a vyčerpání
- k optimálnímu využití vitamínu E a zvyšuje vstřebávání železa do organismu
- k udržení normální funkce imunitního systému během intenzívního fyzického výkonu a po něm
- a v mnoha dalších oblastech fungování tak složitého nástroje, jakým je naše tělo.
Proč se ale o acerole na našem blogu zmiňujeme?
Pro její jedinečnou vlastnost napomáhat vstřebávání kolagenu do organismu. Díky tomu jsme ji použili hned ve dvou našich produktech. Ve všech našich kolagenových čokoládách MOONA a v Collagen peptide powder.
Vitamínová bomba jinak než v ovoci
Ne vždy musíte jíst přímo ovoce, abyste tělu dopřáli vitamíny. Někdy můžete i mlsat. Když si necháte kousek čokolády MOONA rozpouštět na jazyku, ucítíte lehounce nakyslou chuť aceroly. Nejen že čokoládu ochutí, ale pomůže kolagenu, který je také součástí čokolády, vstřebat se v těle, doputovat do všech potřebných míst organismu, podpořit hojení a proces obnovy, tedy omlazení. Denní dávku vitamínu C pak pro tělo získáte již z půl tabulky čokolády MOONA. A troufáme si tvrdit, že vitamín v této podobě dokáže sníst každý a s chutí 😊.
Druhým produktem, kam jsme acerolu zakomponovali, zamíchali, přidali, je Collagen peptide powder. Jedná se o kolagenní peptidy VERISOL® v prášku, ze kterého si během chviličky vytvoříte úžasný, lahodný, zdravý a tělu velmi prospěšný nápoj. Námi používaný kolagen typu je sám o sobě bez chuti a aroma. Acerola mu dodává jemnou nakyslou chuť. Opět je zde tato třešeň přidána proto, aby bylo využito vitamínu C k vstřebání kolagenu do organismu. A co je naprostá bomba: denní dávka vitamínu C je obsažena v jedné lžičce kolagenového prášku. Přejeme příjemné popíjení lahodného nápoje, ze kterého si můžete udělat krásný rituál.